Spiseforstyrrelse
At have en spiseforstyrrelser handler dybest set ikke om mad, krop og vægt
– selvom det ofte kan se sådan ud på overfladen. Og det er ikke blot et udtryk for forfængelighed, der kammer over. At have en spiseforstyrrelse stikker langt dybere. Det handler om eksistens, behov, krop og følelser, og det handler om retten til at være med og eje alt det, man er inderst inde.
Man kan sige, at en spiseforstyrrelse er en slags overlevelsesstrategi udviklet af sindet på et tidspunkt, hvor det så ud som om, at der ikke var andre tilgængelige måder at tackle det at være i livet, i følelserne, i sig selv og i tilværelsen på. Desværre er en spiseforstyrrelse på længere sigt ikke spor hjælpsom. Den er forbundet med mange negative følgevirkninger, forringelse af livskvalitet og har store og alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.
Derfor er det vigtigt at turde vælge en anden vej – hvis man vil LIVET
Hvad indebærer det at gå i behandling hos Livzonen?
Livzonens behandlingsforløb for spiseforstyrrelser er individuelle og skræddersyede til den enkelte persons behov, fortælling og spiseforstyrrelse.
Det er ofte nødvendigt med terapi fast 1-2 gange om ugen. For nogen, er det nødvendigt med hyppigere eller endda daglig støtte i form af sms- eller videokontakt.
I terapien arbejder vi med nærvær omkring følelser, tanker og krop. Ofte er der et luk til kroppen og dens sansninger, og en væsentlig del af terapien er derfor at arbejde med at koble sansning og bevidsthed sammen igen. Dette gøres ved brug af kropsterapi både på briksen og i form af forskellige krops- og bevidsthedsøvelser.
En del af behandlingen er også formidling af biologisk, ernæringsmæssig og fysiologisk viden – samt psykoedukation omkring, hvad der sker i hjernen og i nervesystemet, når “spiseforstyrrelsen” kaprer det hele og gennemtvinger sine regler og logik – og man ligesom selv “forsvinder”.
Der arbejdes terapeutisk med et neuroaffektivt og kropsorienteret, men også traumeorienteret afsæt.
Ligeledes inddrages nyere forskning og teorier, bl.a. teorien om, at anoreksi er genetisk betinget og udtryk for en hungersnødsrespons udløst af sult, som sender organismen ud i en evig jagt på bevægelse og fravalg af næring – som en elefanthjord, der vandrer for at finde et nyt habitat.
Forældre til børn og unge inddrages naturligt i og undervejs i terapien – som også kan finde sted som decideret familiebehandling – eller som rådgivende forældresamtaler.
Endeligt er det en forudsætning for at gå i behandlingsforløb hos LivZonen, at der er løbende kontakt til sundhedsvæsen/læge, hvis helbredssituationen kræver det.